Norges uoffisielle kjelkehockeyside

Kjelkehockey er en idrett som kombinerer aktiviteten kjelkeaking og idretten ishockey, og er en idrett som i hovedsak utøves av handikappede. Det er en fysisk sport som krever styrke, utholdenhet og teknikk. Siden dens oppstart har kjelkehockey også blitt en olympisk gren i de Para-Olympiske Leker. Idretten blir ofte bare kalt para ishockey.

Sporten reguleres under Norges Ishockeyforbund (NIHF) og har egen serie som spilles hvert år.

Oppstarten

Selv om vi hører mest om kjelkehockey rundt de Olympiske leker, har idretten opphav så langt tilbake som til 1960-tallet. Det var da en vennegjeng som også var rullestolbrukere innså at det fantes en mulighet for dem også å spille ishockey på isen. De utviklet ideen og senere ble utstyret modifisert og forsterket. Det eneste de trengte var å gjøre om utstyret slik at det passet til bruken.

Ideen kjelkehockey

Tanken bak kjelkehockey er ganske enkel, fordi den benytter kjente midler for at utøverne skal kunne konkurrere. Det er stort sett rullestolbrukere som spiller kjelkehockey. Selve kjelken er rett og slett en stor skøyte som de sitter på, og resterende utstyr er vanlige beskyttelsesklær og to hockeykøller. For framdriften har køllene små tagger under slik at de kan stake seg større fart.

Kjelkehockey i OL

Den første kampen stod faktisk mellom Sverige og Norge. Dette var allerede på 60-tallet, men det skulle gå noen år før det virkelig tok av.

Kjelkehockey ble introdusert for Olympiske Leker i 1976. Men det var først i 1994, under de Para-Olympiske Lekene i Lillehammer at sporten ble en fast del av programmet. Norge har gjort det svært godt i Olympisk sammenheng, og overgår hockeygutta en stor gang. Med flere gull i disiplinen er Norge mestvinnende i både VM og OL.

Kjelkehockey i Norge

Norge har eget landslag i kjelkehockey, både for kvinner og menn. Det er i alt 7 klubber som driver med kjelkehockey, slik som for eksempel Vålerenga ishockey og Bergen Kjelkehockeyklubb. Både funksjonshemmede og friske kan delta i serien for kjelkehockey.

Kjelkehockey er likevel er relativt liten sport, men en av de mest populære i store mesterskap. Idretten samler funksjonshemmede og fremmer sport og glede på en god måte.

Bli med i kjelkehockey

Man trenger ikke så mye utstyr for å bli med i kjelkehockey, og man trenger heller ikke å være funksjonshemmet. Det betyr at også funksjonsfriske kan delta. Skal man bli med å spille kjelkehockey, bør man kontakte nærmeste ishockeyklubb for mer informasjon.